Την τελευταία του πνοή άφησε στο νοσοκομείο όπου νοσηλευόταν ένας από τους  εθελοντές γαλλικής μελέτης, οι οποίοι εκδήλωσαν σοβαρές παρενέργειες έπειτα από τη λήψη ενός ερευνητικού σκευάσματος.

Ο άνδρας είχε διακομισθεί την περασμένη Κυριακή στο νοσοκομείο εγκεφαλικά νεκρός και σήμερα κατέληξε, σύμφωνα με τον γαλλικό Τύπο.

Τρεις άλλοι από τους συνολικώς έξι άνδρες, ηλικίας 28 έως 49 ετών, που είχαν διακομισθεί στο Πανεπιστημιακό Νοσηλευτικό Κέντρο (CHU) της Ρεν, έχουν εγκεφαλικές βλάβες οι οποίες είναι πιθανόν να τους αφήσουν με μόνιμες αναπηρίες.

Ο πέμπτος ασθενής αντιμετωπίζει νευρολογικά προβλήματα , ενώ ο έκτος υποβάλλεται σε απλή παρακολούθηση διότι δεν έχει πλέον συμπτώματα.

Η κλινική μελέτη διερευνούσε ένα μόριο που λέγεται BIA 10-2474 και αναπτυσσόταν από την πορτογαλική εταιρεία Bial για την καταπράυνση του πόνου, την άμβλυνση των διαταραχών της ψυχικής διάθεσης και του άγχους, και την βελτίωση του συντονισμού των κινήσεων σε πάσχοντες από νευροεκφυλιστικά νοσήματα.

Η μελέτη είχε αρχίσει στη Ρεν και είχε συμπεριλάβει 128 υγιείς άνδρες και γυναίκες, ηλικίας 18 έως 55 ετών.

Σύμφωνα με τις γαλλικές Αρχές, η μελέτη διεξαγόταν σε τρία στάδια, με 90 από τους εθελοντές να λαμβάνουν το φάρμακο στα πρώτα δύο στάδια, δίχως να υπάρξει πρόβλημα.

Το τρίτο στάδιο άρχισε στις 7 Ιανουαρίου 2016, αλλά τρεις μέρες αργότερα, στις 10 Ιανουαρίου, οδηγήθηκε στο CHU ο πρώτος εθελοντής, ο οποίος ήταν ήδη κλινικά νεκρός. Σύντομα ακολούθησαν άλλοι πέντε άνδρες, οι τέσσερις εκ των οποίων είχαν αιμορραγικές και νεκρωτικές βλάβες στον εγκέφαλο.

Το εργαστήριο Biotrial που ήταν υπεύθυνο για τη μελέτη, την διέκοψε στις 11 Ιανουαρίου 2016, και πλέον οι εισαγγελικές, ιατρικές και αστυνομικές Αρχές της Γαλλίας αναζητούν τα αίτια της τραγωδίας.