Τα παγκόσμια ποσοστά θνησιμότητας και αναπηρίας που προκαλούνται από τραυματισμούς μειώθηκαν κατά σχεδόν ένα τρίτο από το 1990, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Η έρευνα, που πραγματοποιήθηκε με επικεφαλής την Juanita Haagsma, του University of Washington στο Σιάτλ, δείχνει ότι ο κόσμος γίνεται πιο ασφαλές μέρος.

Οι ερευνητές εστίασαν σε στοιχεία 188 χωρών σε 21 περιοχές του πλανήτη.

Περιέλαβαν πληροφορίες για 26 αίτια τραυματισμών και σχεδόν 50 συγκεκριμένα είδη τους. Το 2013, 973 εκατομμύρια άνθρωποι υπέφεραν από τραυματισμούς που χρειάστηκαν ιατρική προσοχή ή περίθαλψη, ανακάλυψε η έρευνα.

Σχεδόν 5 εκατομμύρια άνθρωποι πέθαναν από τα τραύματά τους. Στις περισσότερες περιοχές του κόσμου οι άντρες είχαν υψηλότερα ποσοστά τραυματισμών σε σχέση με τις γυναίκες μέχρι την ηλικία των 80 ετών, ανέφεραν οι ερευνητές.
Κυριότερες αιτίες τραυματισμών ήταν τα αυτοκινητιστικά δυστυχήματα, οι αυτοκτονίες και άλλα είδη αυτοτραυματισμού, οι πτώσεις και η βία.

Μεταξύ των ανθρώπων που χρειάστηκαν αντιμετώπιση στους τραυματισμούς τους, σχεδόν 6% εισήχθησαν στο νοσοκομείο. Ο πιο συχνός τύπος τραυματισμού που χρειάστηκε νοσηλεία ήταν τα κατάγματα (38,5%).

Σημειώθηκε σημαντική πτώση στα ποσοστά θνησιμότητας και αναπηρίας από 22 στα 26 αίτια τραυματισμού. Ερευνητές υπολόγισαν ότι τα ποσοστά μειώθηκαν κατά 31% από το 1990 έως το 2013.

Η ερευνήτρια σημειώνει ότι οι πτώσεις στα ποσοστά για σχεδόν όλα τα αίτια κατηγοριών τραυματισμού οδηγούν σε γενικό συμπέρασμα ότι ο κόσμος γίνεται πιο ασφαλές μέρος για να ζει κάποιος, αν και το βάρος των τραυματισμών παραμένει υψηλό σε διάφορες περιοχές του κόσμου.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στη διαδικτυακή έκδοση του περιοδικού Injury Prevention.